logo fort liezele
 
Het best bewaarde en gerestaureerde pantserfort
van de Antwerpse Fortengordel.
Problemen om dit bericht te zien ? Bekijk het in je browser.
break1
    
fort liezele nocturnes banner

De Ieperboog 1914-1918. Een boeiende lezing door Marc Becquart.
hr1

De Ieperboog (Ypres Salient) was een uitstulping in het westfront rond de Belgische stad Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit was een saillant, een stuk geallieerd grondgebied dat vooruitstak in het Duitse bezette gebied.
Marc Becquart brengt de adembenemende geschiedenis terug tot leven met woord en beeld in Fort Liezele.

De toegangsprijs bedraagt 6 euro per persoon
Inschrijving is verplicht want het aantal plaatsen is beperkt.
Klik hier om in te schrijven
met vermelding van naam en het aantal deelnemers of telefonisch op het nummer 0476 55 76 32. Uw inschrijving is geldig na ontvangst van uw betaling op rekening nummer BE82 0682 0634 2568.
De lezing heeft plaats op 13 december 2013 in Fort Liezele, Fortbaan, 2 B2870 Puurs. Aanvang om 20u. De lezing duurt 2 uren.  
 

Het adembenemende verhaal van de Ieperboog onderbouwd met talrijke unieke beelden.
hr1

Bij de Race naar de Zee in 1914 hadden de geallieerden zich teruggetrokken op een front langs de IJzer en het kanaal Ieper-IJzer. Als laatste werd er nog gestreden voor Ieper in de Eerste Slag om Ieper. Na deze slag bleef Ieper in geallieerde handen, de aanvallende troepenbewegingen vielen stil en beide partijen groeven zich in in een front rond Ieper. Het front maakte er een boog van Steenstrate aan het kanaal Ieper-IJzer, over Langemark en Sint-Juliaan rond Ieper, om dan ten zuiden van Ieper weer verder te lopen naar de Franse grens. Aan de Ieperboog zou de volgende vier jaar blijvend strijd gevoerd worden tussen Britten en Duitsers. Na de Tweede Slag om Ieper waren ook Langemark en sint-Juliaan in Duitse handen en was de Ieperboog ingekrompen en dichter bij de stad zelf komen te liggen.  

De hel van de Ieperboog
hr1
ingang   troepenkamer   fortkeuken
     

Fort Liezele, het best bewaarde en gerestaureerde pantserfort van de Antwerpse Fortengordel.
hr1

Fort Liezele is  het best bewaarde pantserfort van de Vesting Antwerpen. Het werd vanaf 1906 gebouwd door het Belgische leger, doorstond twee wereldoorlogen en is nu een vestingbouwkundige parel in een groene zone. 
Een bezoek aan Fort Liezele is een rondreis in de tijd.  Onder een dikke laag aarde en beton genieten de bezoekers  van een multimedia presentatie over de geschiedenis van het fort.  De tot museum omgetoverde zalen bevatten  een rijke collectie originele uitrustingsstukken, wapens, uniformen, foto's en andere historische voorwerpen. 
Het geheel geeft een indringend beeld van hoe een garinzoen met 350 manschappen leefde en werkte. Bovengronds heeft de bezoeker  een indrukwekkend zicht over het fort en de omgeving. 

Welkom in Fort Liezele
hr1
ingang   troepenkamer   fortkeuken
     
De ingang van Fort Liezele Soldaten 1914 van Fort Liezele
(Groep Levende Geschiedenis)
De volledig gerestaureerde keuken
 

  
hr1

Fort Liezele vzw  Fortbaan 2 - 2870 Liezele-Puurs        www.fortliezele.be